Door de krapte op de arbeidsmarkt volstaat een tabje ‘vacatures’ op je website met een lijst van vacatures niet meer. Veel bedrijven ondervinden beperkingen in hun groei omdat ze er niet in slagen de juiste mensen te vinden. Op je website zul je dus een duidelijk onderscheid moeten maken in je doelgroepen, zowel commercieel gezien (nieuwe klanten) als medewerkers.
Bedrijven en organisaties kiezen daarom voor een uitgebreide werken-bij website die marketingtechnisch als wervingskanaal een centrale rol speelt voor de gehele arbeidsmarktcommunicatie van een bedrijf.
Wil je aan de slag gaan met een nieuwe werken-bij website, hierbij wat tips.
Onze 10 tips voor een effectieve werken-bij website
1. Overzichtelijkheid
Als je veel vacatures hebt, zorg dan in je design ervoor dat je een handige indeling maakt. Het toepassen van een filter zorgt ervoor dat de bezoeker gemakkelijk bij de meest geschikte vacatures uitkomt. Probeer het bij maximaal 5 filterfunctie te houden, zoals bijvoorbeeld, functies/afdelingen, uren, salaris en standplaats.
2. Beleving
Je hoeft uiteraard zaken niet mooier te maken dan het is, maar ziet de website er goed uit, dan geeft dit direct een signaal naar de kandidaat, dat de werving serieus en kwalitatief benaderd wordt.
3. Mobile first
In alle statistieken komt naar voren dat de meeste vacatures (aangejaagd door marketingcampagnes) op mobile worden bekeken. Zorg er dus voor dat user experience op mobile optimaal is.
4. Collega’s aan het woord
Niets is zo krachtig als een videoboodschap van een eventuele toekomstige collega. Mits het goed wordt gedaan, zal dit zeker een overtuigend of in ieder geval authentiek effect hebben op de kandidaat, aangezien dit geen acteurs zijn. Kernwaardes komen daadwerkelijk tot leven en geven tegelijkertijd een goed inzicht hoe het in de praktijk eraan toe gaat binnen het bedrijf.
5. Benadruk kernwaarden en Usp’s
Breng het verhaal en gevoel van je organisatie in beeld en taal goed over. Ligt de kernwaardes toe, de ‘purpose’ van het bedrijf en op welke wijze de kandidaat hier een bijdrage aan kan leveren. Benadruk de sfeer binnen het bedrijf en wat de functie zo interessant maakt. De ‘what’s in it for me’ zul je goed moeten toelichten. Het is meer dan alleen ‘marktconform salaris. Opleidingsmogelijkheden, tripjes, borrels, kennissessie ’s etc. zijn minstens zo belangrijk.
6. Zoekfunctie
Het toevoegen van een zoekfunctie aan je website heeft 2 grote voordelen. Het zorgt ervoor dat de bezoeker snel informatie kan vinden. Daarnaast zie je waarop wordt gezocht; dit geeft je waardevolle input, en je kunt zien welke informatie eventueel ontbreekt. Voor de optimalisatie van je website dus waardevolle insights.
7. Reminders
De meest vacatures worden mobile bekeken. Solliciteren, waarbij een CV wenselijk is, levert op mobiel soms een drempel op. Voeg daarom een duidelijke call-to-action toe, waar potentiële kandidaten makkelijk de vacature kunnen opslaan of naar zichzelf kunnen mailen.
8. Job alerts
En staat de passende functie er niet tussen, zorg er dan voor dan een open sollicitatie tot de mogelijkheden behoort. Is de kandidaat gecharmeerd van je bedrijf, dan is het toevoegen van een job-alert een mooie manier om de kandidaat te bedienen en in je database te behouden, voor het geval de passende functie weer beschikbaar is.
9. Zorg voor bezoekers
Uiteraard landen potentiële kandidaten niet vanzelf op je website. Maak duidelijke persona’s van de doelgroepen en stem je campagnes hier naadloos op aan. Gebruik vooral de onlinekanalen waar deze doelgroepen zich bevinden. Integreer daarnaast alle media buttons op je website. Een geïnteresseerde kandidaat, zal alle social kanalen zeker willen bezoeken.
10. Verlaag de contact drempel
Niet iedereen wil direct solliciteren. Zorg ervoor dat de potentiële kandidaat simpel een vraag kan stellen via een contactformulier. Uiteraard is WhatsApp ook zeer effectief. Je organisatie moet hier wel op ingericht zijn, de kandidaat verwacht snel een antwoord
Koppeling met een ATS
Veel bedrijven werken met een ATS systeem waarmee je complete kandidatenstroom overzichtelijk kunt beheren. Een waardevol stukje software om je talentpools mee op te bouwen en het wervingsproces zo efficiënt mogelijk in te richten. ATS-systemen bieden ook een onlinepagina aan, waar info over het bedrijf en de functie wordt weergegeven. Deze webpagina’s zijn doorgaans niet custom aanpasbaar en sluiten daarom niet qua branding aan bij je website. Via een API-koppeling kun je het ATS systeem koppelen aan je werken-bij website, waardoor je volledige controle hebt over datgeen je wilt communiceren, geheel in lijn met de Brand Identity van je bedrijf.
Blogs
Onze andere inzichten
Employer Branding strategie – waar start je?
Employer branding is het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk, om huidige medewerkers te behouden en nieuw talent aan te trekken. Maar hoe pak je dat aan? Een employer branding strategie helpt jouw organisatie op weg naar een sterk werkgeversmerk. In deze blog vind je een stappenplan waarmee je een strategie bepaalt om jouw employer brand te versterken.
Versterk je employer branding met een werken-bij website.
Steeds meer bedrijven zien de waarde van een werken-bij website. Het is een ideaal instrument, welke volledig gericht is op het werven van nieuwe medewerkers. Deze website staat los van wat jij als bedrijf doet voor je klanten en focust zich op het laten zien van de werkcultuur, loopbaanmogelijkheden en extra benefits. Het moet uiteraard authentiek zijn. Het zorgt er in ieder geval voor dat de sollicitant die solliciteert, zich al een goed beeld kan vormen van de cultuur van de organisatie. Dit vergroot uiteraard een match tussen beide partijen. In dit artikel lees je hoe een werken-bij-website jouw employer branding kan versterken.